Το Τόκιο ζήτησε από τις ΗΠΑ εξοπλισμό για την ψύξη των αντιδραστήρων


Αμερικανικά πλοία βρίσκονται στην περιοχή

Η Ιαπωνία ζήτησε από τις ΗΠΑ επιπρόσθετο εξοπλισμό για την παροχή νερού και άλλων πόρων που βοηθούν στη διατήρηση της ψύξης των πυρηνικών της αντιδραστήρων, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικών.

Ο Γκρεγκ Τζάκζκο προσέθεσε σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ότι οι πυρηνικοί σταθμοί των ΗΠΑ λειτουργούν με ασφάλεια.

Παράλληλα η αρχή πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας ASN ανακοίνωσε σήμερα ότι το πυρηνικό δυστύχημα στην Ιαπωνία θα μπορούσε να καταταχθεί ως επιπέδου 5 ή 6 στη διεθνή κλίμακα που έχει 1 ως 7 βαθμίδες, δηλαδή ήταν ανάλογο με το πυρηνικό δυστύχημα του 1979 στο Θρι Μάιλ Άιλαντ στις ΗΠΑ.

εκτίμηση της σοβαρότητας του δυστυχήματος στον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι της εταιρείας Electric Power Co (Tepco), βάσει της αξιολόγησης από την ASN των στοιχείων που έδωσε η Ιαπωνία, βρίσκεται πάνω από την αποτίμηση ως επιπέδου 4 που έκανε η υπηρεσία πυρηνικής ασφάλειας της Ιαπωνίας.

«Το επίπεδο τέσσερα είναι ένα σοβαρό επίπεδο», σημείωσε ο πρόεδρος της ASN Αντρέ-Κλοντ Λακόστ σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ωστόσο «πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε τουλάχιστον στο επίπεδο 5 ή ακόμη και στο επίπεδο 6».

Την ίδια στιγμή το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οκτώ αμερικανικά πολεμικά πλοία, μεταξύ των οποίων το αεροπλανοφόρο Ρόναλντ Ρίγκαν και η συνοδεία του, μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης στην Ιαπωνία και προσέθεσε ότι άλλα 5 κατευθύνονται προς τη χώρα.

«Έχουμε σήμερα 8 πλοία που βρίσκονται ανατολικά του (νησιού) Χονσού και 5 άλλα βρίσκονται καθ'οδόν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντέιβιντ Λάπαν.

Εκπομπές ραδιενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι ανάγκασαν το αεροπλανοφόρο και τα πλοία που το συνοδεύουν, τα οποία βρίσκονταν περίπου 160 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του σταθμού, να αλλάξουν θέση, επιβεβαίωσε εξάλλου ο Λάπαν.

Το Ρόναλντ Ρίγκαν θα χρησιμοποιηθεί για τον ανεφοδιασμό με καύσιμα των ελικοπτέρων του ιαπωνικού στρατού και της ακτοφυλακής που μετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Στο αεροπλανοφόρο βρίσκονται περίπου 80 αεροπλάνα και ελικόπτερα, τα οποία διεξάγουν αποστολές αναγνώρισης και παραδίδουν νερό και κουβέρτες στους πληγέντες από το σεισμό, κατέληξε ο Λάπαν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε και εσύ το δικό σου σχόλιο "Το Kouneli"